Installasjon av ståltau
Hvordan bruke ditt nye ståltau
Installér ditt nye ståltau korrekt for sikker bruk og for å unngå å skade produktet ditt. Her vil du finne tips om hvordan du vikler ut ståltauet fra emballasjen, råd om tilkobling og innkjøring, og hvordan du kutter ståltauet om nødvendig.
Det er viktig å håndtere ståltauet ditt korrekt for å unngå skade under utpakking og installasjon. Les og se våre råd og veiledning om hvordan du vikler ut tauet fra emballasjen du mottok det i, hvordan du forkorter eller kutter ståltauet, kjører inn ståltauet og kobler sammen to ståltau.
Før du begynner å pakke ut tauet, bør du ha en prosedyre for installasjon av tauet, som må utføres i henhold til en detaljert plan utarbeidet av brukeren av ståltauet.
Advarsel! Når du frigjør enden av ståltauet fra forsyningsspolen etter å ha fjernet emballasjen, bør dette gjøres på en kontrollert måte. Når du løsner bånd eller sikrer tauenden, har tauet en tendens til å rette seg ut, og med mindre dette kontrolleres, kan det resultere i alvorlige personskader.
Ståltau levert på en spole
Ståltauet bør plasseres på bakken og rulles ut rett, slik at det ikke blir skittent av støv, grus, fuktighet eller annet skadelig materiale.
Tauet skal aldri trekkes opp over en faststående spole, da dette vil forårsake tvinning av tauet, noe som kan føre til knekk. Hvis spolen er for stor til å håndteres fysisk, bør den plasseres på en dreieskive, slik at tauet kan rulles ut ved å trekke i enden av tauet og trekke bort fra spolen.
Korrekte metoder for å rulle ut ståltau fra en spole vises i videoen ovenfor.
Ståltau levert på trommel
Aksel og Støtteplassering: Bruk en aksel som er tilstrekkelig sterk til å passe gjennom hullet i trommelen. Plasser trommelen på en egnet støtte som tillater fri rotasjon og gir mulighet til å påføre tilbaketrekning for å hindre overrulling under avrulling eller installasjon.
Flerlags Avrulling: For tromler med flerlags avrulling, bruk utstyr som muliggjør tilbaketrekning mens tauet vikles på en annen spole. Dette sikrer at hver lag med tau, spesielt det innerste laget, vikles stramt for å opprettholde full kontakt med trommelen eller underliggende lag.
Tauveiledningsvinkel: Plasser forsynings-trommelen slik at tauveiledningsvinkelen mot trommelen er minimal (maksimalt 1,5°). Dette oppnås ved å plassere trommelen så langt fra vikletrommelen som mulig. Unngå skarpe bøyninger i tauet for å forhindre knekking.
Trommelstøtte Sikkerhet: Forsikre deg om at trommelstøtten er solid festet for å hindre omvendt bøyning (S-form) under avrulling. For tromler der tauet vikles fra toppen, ta alltid tauet fra toppen av forsynings-trommelen.
Disse praksisene bidrar til å sikre sikker og effektiv håndtering av ståltau levert på trommel, og minimerer risikoen for skade samtidig som det sikres jevn installasjon.
Advarsel! Forsyningstrommelen er ikke spesifikt designet for vikling med spenning og kan være utilstrekkelig sterk! Hvis spenningsovning er nødvendig, bør ståltrommelen bestilles på en trommel som er tilstrekkelig sterk for formålet.
Ellers kan viklingen utføres ved å henge trommelen med ståltråd på en kran krok. Kroken bør senkes til maksimum, en tilstrekkelig vekt (2,5% - 5% av ståltrauets MBL) bør festes til kroken, og ståltauet bør vikles stramt rundt trommelen.
Kobling
Hvis du installerer det nye tauet ved å bruke det gamle, kan dette gjøres ved å feste en tauhylse til endene som skal kobles sammen. Den åpne enden av tauhylsen bør sikres til tauet med en klemme eller alternativt med en sveist øye.
Det er viktig å redusere risikoen for å overføre tvinning fra det gamle tauet til det nye, spesielt når du erstatter rotasjonssvake tau. Dette kan gjøres ved å koble tauene med en fiberline. Alternativt kan koblingen eller tauhylsen utstyres med en svivel som tillater individuell rotasjon mellom tauene.
Advarsel! Vi anbefaler ikke å koble det nye og gamle tauet sammen ved hjelp av sveising. Dette kan overføre tvinning fra det gamle tauet til det nye, og sveisingen kan sprekke, for eksempel når tauet passerer gjennom tauhjul.
Alternativt kan installasjonen gjøres med en pilotlinje bestående av en tynnere fiber- eller ståltråd, som er festet til en tauhylse i det nye tauet. Hvis en ståltråd brukes som kobling, bør den være fri for rotasjon eller ha samme retning som det nye tauet.
Advarsel! Ståltråden som brukes som kobling eller pilotlinje, må ha tilstrekkelig styrke til å tåle vekten av det nye ståltauet og belastningen under installasjonen.
Kutting av tauet
Hvis det er nødvendig å kutte tauet, bør trådene på hver side av kuttstedet sikres med klemmer. Lengden på hver klemme bør være minst 2 ganger tråddiameteren, og avstanden mellom klemmene bør være lik tråddiameteren.
Én klemme på hver side av kuttstedet er vanligvis tilstrekkelig for forhåndsformede ståltråder (se EN 12385-2). For ikke-forhåndsformede ståltråder, rotasjonssvake/rotasjonsfrie og parallellagte tråder, anbefales det minst to klemmer på hver side av kuttstedet, og avstanden mellom klemmene bør være lik tråddiameteren.
Kutting bør helst utføres med vinkelsliper. Andre passende mekaniske eller hydrauliske kutteverktøy kan brukes, men anbefales ikke når trådenden må sveises eller loddes. Under kuttingen må det sikres tilstrekkelig ventilasjon for å unngå opphopning av damp fra tråden og dens komponenter.
Advarsel! Noen tråder inneholder syntetisk materiale som, når det oppvarmes til en temperatur høyere enn normale produksjonstemperaturer, vil degradere og muligens avgi giftige damper.
Ståltråd laget av karbonstål anses ikke å utgjøre en helsefare. Under etterfølgende behandling (f.eks. kutting, sveising, skarpe, rengjøring) kan det produseres støv og damper som inneholder elementer som kan påvirke eksponerte personer.
Etter kutting kan feil sikring av trådenden føre til tap av spenning eller tvinning i tråden. En alternativ metode til kutting er smelting og avsmalning, en prosess som sikter på å forhindre at tråder og strenger stikker ut.
Innkjøring av nytt ståltau
For å øke levetiden til ståltauet ditt, anbefales det å kjøre inn det nye tauet ved å langsomt føre det gjennom løftesystemet med en lav belastning (for eksempel 10% av arbeidsgrensen (WLL)) flere ganger, slik at tauet gradvis tilpasser seg arbeidsforholdene. Tauet bør aldri kjøres inn med full belastning eller overbelastning. Pass på at tauet spoles riktig på trommelen, at det ikke er slakk i tauet, og at det ikke er overlapp av tauet på trommelen. |
Advarsel! Ujevn oppspoling vil føre til alvorlig slitasje og deformasjon av ståltrauet.